Najčešće pitanje potencijalnih korisnika slušnih aparata je njihova cena. To nije iznenađujuće jer slušni aparati nisu popularna tema i šira javnost o njima zna veoma malo. Pored toga, ako se uzme u obzir ekonomska situacija u zemlji i standard građana to je i očekivano. Kao medicinsko pomagalo koje treba da pomogne ljudima koji imaju oštećen sluh i ne čuju dobro, slušni aparati imaju veliki raspon cene koji je uslovljen različitim nivoima tehnologije koja je sadržana u svakom pojedinom modelu. Ti različiti nivoi tehnologije određuju mogućnosti svakog modela slušnog aparata, a samim tim utiču i na krajnje cene modela slušnih aparata.

Želite da proverite kvalitet Oticon slušnih aparata? Zakažite BESPLATNU PROBU APARATA ​odmah jer je broj termina ograničen​ 

Slušni aparati imaju najnapredniju tehnologiju

Slušni aparati su proizvodi najnaprednije tehnologije i uvek su za korak ispred svih drugih proizvoda u elektronskoj industriji. Njih karakterišu zahtevi za vrhunskom minijaturizacijom, malu potrošnju energije i visoku pouzdanost u dugogodišnjem radu. Sva dostignuća u elektronici, najčešće se prvo primene u industriji slušnih aparata. Na primer, prvi tranzistor na svetu, za čiji izum je dodeljena Nobelova nagrada, u industriji je prvi put upotrebljen u slušnom aparatu, jer je u svoje vreme predstavljao veliki skok u minijaturizaciji i smanjenju potrošnje baterija.   

U poredjenju sa modernim mobilnim telefonima, koji su svima bliski i poznati, slušni aparati su neuporedivo manji, baterije traju daleko duže a pouzdanost u radu se meri godinama.
 

Slušni aparati su samo deo kompletne usluge

Pored toga, ljudi uglavnom ne znaju da je cena slušnih aparata ustvari skup kompletne usluge koju korisnik dobije da bi čuo bolje. Ova usluga počinje dolaskom u neki od Audiovox centara za sluh gde se obavlja početni razgovor sa defektologom i gde se na osnovu audiometrije vrši procena koji su modeli slušnih aparata odgovarajući za konkretni stepen oštećenja sluha. Nakon toga se probaju predloženi modeli slušnih aparata, vrši se podešavanje u skladu sa stepenom oštećenja sluha i na kraju se na osnovu utiska i osećaja samog pacijenta bira slušni aparat koji najviše odgovara. Nakon toga, prati se napredak korisnika u boljem razumevanju govora, analizira se napredak i vrše dodatna podešavanja.  To je stalan proces i veoma važna usluga koju pacijenti dobijaju, kako bi se obezbedili najbolji uslovi za dobar sluh i godinama nakon kupovine aparata. Sve ove usluge u Audiovox-u su besplatne.

Na cene slušnih aparata utiču različite usluge koje su deo procesa kako do boljeg sluha:

1. Otoskopija - inspekcija ušnih kanala i uklanjanje cerumena ukoliko je prisutan

2. Dijagnostika stanja sluha: obuhvata različite metode (audiometrija, timpanometrija, lokalizacija tinitusa itd.)

3. Profesionalna testiranja sluha i određivanje nivoa oštećenja

4. Na osnovu nivoa oštećenja sluha vrši se izbor i programiranje slušnih aparata

5. Nakon izbora odgovarajućeg modela i podešavanja kroz specijalizovani softver vrši se obuka korisnika u korišćenju slušnih aparata

6. Kako se vremenom menja sluh potrebno je vršiti korekcije početnih podešavanja slušnih aparata

7. Redovna testiranja ispravnosti slušnih aparata

8. Kreiranje pouzdanog lagera originalnih delova kako bi se obezbedilo brzo i kvalitetno funkcionisanje centralnog servisa aparata sa minimalnim čekanjem na servis (manje od 24 sata)

9. Korisnička info služba koja je dostupna putem interneta, telefona ili lično.


Slušni aparati preko RFZO

U ponudi na tržištu Srbije postoje slušni aparati nekoliko svetski poznatih proizvođača, a svaki od njih nudi veliki broj modela koji se biraju prema stanju oštećenja sluha korisnika i njihovom načinu života i potrebama. Cene slušnih aparata su različite i zavise od načina na koji se slušni aparat nabavlja. Ukoliko se slušni aparat nabavlja preko Zdravstvenog osiguranja cena može biti 0 dinara pod određenim propisanim uslovima ili sa učešćem od 10% u ceni aparata ali je ovde značajno da se istakne da se ovde obično radi o osnovnom modelu u ponudi proizvođača.

 

Od marta 2017. godine je Pravilnik za nabavku medicinskih pomagala promenjen i uvedena je mogućnost nabavke naprednijih i skupljih modela slušnih aparata koji imaju višu cenu uz doplatu razlike u ceni na iznos koji daje Republički fond zdravstvenog osiguranja. Ukoliko se ne ispune propisani uslovi za nabavku preko zdravstvenog osiguranja, slušni aparati mogu da se nabave putem privatne kupovine za gotovinu ili na rate, a napredniji modeli mogu koštati od par stotina evra pa do preko 2000 za vrhunske modele sa najnovijom tehnologijom.


Slušni aparati i jeftine imitacije

Prilikom procesa nabavke slušnih aparata treba biti obazriv jer su na tržištu pored slušnih aparata i razni uređaji koji mogu izgledati kao slušni aparat i koji se promovišu da pojačavaju zvuk. Međutim ovo nisu slušni aparati. Ovi uređaji su obično veoma jeftini, za razliku od pravih slušnih aparata i mogu delovati primamljivo ali treba biti svestan da ovo nije medicinsko pomagalo već zvučno pojačalo koje pojačava kompletan zvučni signal. Slušni aparati zvuk pojačavaju po različitim frekvencijama i prilikom podešavanja ovo se prilagođava oštećenju sluha svakog pojedinačnog korisnika a jeftini uređaji koji pojačavaju kompletan signal mogu izazvati bol i oštetiti sluh na onim frekvencijama koje su bile sačuvane. I između pravih slušnih aparata koji su medicinska pomagala postoje razlike u ceni i one se obično ogledaju u nivou tehnologije i podrške korisniku pa tako niske cene aparata povlače i nizak nivo tehnologije i manje opcija za korisnike kao i lošiji zvuk aparata, slabija podrška u vidu besplatnih podešavanja i saveta, garantnog roka i brzog servisa sa velikim lagerom delova itd.


Koji slušni aparati su najbolji za mene?

Ako se pitate koji su slušni aparati najbolji za Vas, savetujemo Vam da ispitate nekoliko različitih aparata. Pretražite internet, pregledajte oglase ili najbolje poslušajte savet nekog poznatog ko već ima iskustvo sa slušnim aparatima.

 

Tom prilikom raspitajte se o sledećim uslovima:

1) Ko je proizvođač slušnog aparata? Vodeći svetski prozvođači se nalaze u Evropi i Americi.

2) Koliko je vremena proizvođač prisutan na teritoriji Srbije?

3) Koliko je velika distributivna mreža u Srbiji? Broj predstavništava i u kojim gradovima? Kakvo je radno vreme?

4) Da li distributer ima ugovor sa RFZO?

5) Procenite stručnost i profesionalizam osoblja sa kojim ste bili u kontaktu.

6) Kakva je podrška korisnicima, koliko drugo traje i koliko košta?

7) Kakvi su uslovi garancije? Šta je pokriveno garancijom i koliko dugo ona traje?

8) Kako je organizovan servis? U kom roku distributer tvrdi da će svaki kvar biti otklonjen?

9) Nakon isteka garantnog roka: kolika je cena servisa za najčešće servisne intervencije?

10) Da li ditributer ima opciju probe, odnosno povraćaja slušnih aparata ukoliko niste zadovoljni rezultatom? U kom roku je moguće vratiti aparat? Da li dobijate sav svoj novac nazad?

 

U Vašem interesu je da dobijete jasne odgovore na prethodna pitanja. Nemojte ništa pretpostavljati niti očekivati da se nešto podrazumeva. Nakon što postanete korisnik slušnog aparata odgovori na ova pitanja postaće veoma važni za Vas.

Naravno, presudni su kvalitet zvuka koji čujete sa novim aparatima, poboljšanje razumevanja govora, Vaše ukupno zadovoljstvo novim aparatima.

I na kraju: cenu slušnog aparata i uslove plaćanja treba sagledati kao zbir svih ovih faktora jer kvalitetni slušni aparati se ne kupuju često.

Želite da proverite sluh ili kvalitet Oticon slušnih aparata? Zakažite BESPLATNO TESTIRANJE SLUHA ILI PROBU APARATA ​odmah jer je broj termina ograničen​, zakažite svoj termin popunjavanjem formulara: