Sluh je važan faktor u razvoju vašeg deteta. Ako se oštećenje sluha ne reši, može odložiti važan razvoj, poput učenja jezika i uticati na vitalne životne veštine, uključujući socijalizaciju. Srećom, postoji mnogo načina da se detetu pomogne da se izbori sa oštećenjem sluha, prvi korak je prepoznavanje potencijalnog problema.

Vaše dete se značajno razvija tokom prve tri godine. Zbog toga je vrlo teško generalizovati kada je u pitanju oštećenje sluha kod dece između 0 i 3 godine starosti. Povrh toga, deca savladavaju mnoge veštine, poput jezika, u različitim koracima, pa ćete možda morati da razmislite da li vaše dete ima dodatne izazove ili ne. Oštećenje sluha može odložiti razvoj jezika tokom ovog kritičnog perioda za učenje, što bi takođe moglo uticati na učenje ili sticanje drugih veština, jer možda neće u potpunosti percipirati usmena uputstva.

Shodno tome, sakupili smo smernice znakova kojih treba biti svestan kako bismo pomogli u identifikovanju potencijalnog oštećenja sluha kod dece do 3 godine.

 

Znaci oštećenja sluha za decu mlađu od 6 meseci

U tako mladom dobu može biti teško prepoznati oštećenje sluha, posebno ako je blago. Ipak, ima nekih znakova na koje treba paziti. Mogu biti znaci oštećenja sluha ako vaše dete ne može:

 • Da reaguje na zvuk i muziku
 • Da okrene oči u pravcu zvuka
 • Da prepozna vaš glas i da odgovori na njega
 • Da primeti igračke koje proizvode zvukove
 • Napravi različite zvukove kada je srećno ili uznemireno

 

Znaci oštećenja sluha za decu do 1 godine.

Kada vaše dete napuni godinu dana, dostiglo je gomilu razvojnih prekretnica. Što se tiče njihovog slušanja, sada bi trebalo da budu u mogućnosti da:

 • Reaguju na njihovo ime
 • Okrenu se i pogledaju u pravcu zvuka
 • Razumeju i odgovore na jednostavne reči kao što su „Ne“, „Još?“, „Gore“, „Tata“ itd.
 • Kratko slušaju pesme i priče
 • Prepoznaju poznate glasove / muziku / zvukove
 • Igraju sa vama dečije igre
 • Izgovaraju jednostavne zvukove - potencijalno izgovaranje prvih reči

 

Znaci oštećenja sluha za decu do 2 godine

Kada vaše dete napuni dve godine, ono je već dosta eksperimentisalo. I telom, ali i zvukovima i rečima. To može biti pokazatelj oštećenja sluha ako do drugog rođendana vaše dete još nije u mogućnosti da:

● Koristi i razume dosta novih reči

● Imenuje predmete u knjigama ili u svakodnevnom životu

● Sledi jednostavna uputstva kao što su „Podigni lutku“, „Idi mami“ ili „Pogledaj psa“

● Prepoznaje delove tela ili slike u knjigama kada ih imenujete

● Pita i odgovara na jednostavna pitanja poput „Šta je to?“, „Ko je to?“ i „Gde je on?“

● Sastavi reči poput „tata, gore“ ili „Nema više banane“

 

Znaci oštećenja sluha za decu do 3 godine

Vaše dete sada šeta (ili trči) uokolo i izražava svoju ličnost rečima. Do ovog doba to može biti pokazatelj oštećenja sluha ako vaše dete još uvek ne može:

● Da sastavi kratke rečenice

● Da razume suprotnosti kao što su velika / mala, gore / dole

● Da razgovara i razume  ljude koje poznaje

● Da pita i razume „Zašto?“

● Da sledi sve složenija uputstva poput „Idi u svoju sobu i uzmi pokrivač“

● Da brzo nauči i razume nove reči

 

Ako vaše dete pokazuje znake oštećenja sluha - Sledeći korak

Ako ste pročitali našu listu i mislite da vaše dete može imati problema sa sluhom, započinjanje detetovog puta ka boljem sluhu što je pre moguće može napraviti veliku razliku u njegovom životu. Prvi bitan korak je poseta stručnjaku za sluh u ustanovama specijalizovanim za proveru sluha kod dece koji će proveriti sluh vašeg deteta i dati neophodne informacije. Ukoliko se utvrdi da je nepohodna korekcija sluha slušnim aparatima Audiovox poseduje specijalizovane Oticon slušne aparate namenjene deci i prilagođene njima a koji se mogu isprobati u nekom od 19 Audiovox predstavništva šrom Srbije.