Oštećenje sluha na radnom mestu može doneti izazove - vama i vašim kolegama. Ako propuštate informacije i neformalne razgovore, možete se osećati izolovano i izgubiti samopouzdanje. Informisanjem kolega o svom oštećenju sluha obezbeđujete podršku koja vam je potrebna za obavljanje svog posla.

Možda se oslanjate na zapisnike sa sastanaka da biste u potpunosti razumeli o čemu se razgovaralo na sastanku. Možda se ne smejete šalama tokom ručka ili ne shvatite komplimente kod aparata za kafu. Srećom, dobra slušna pomagala mogu rešiti većinu problema na poslu uzrokovanih oštećenjem sluha. Međutim, ovi saveti mogu biti samo inspiracija koja vam treba za lakši život u određenim okolnostima.

 

Informišite se, a zatim informišite poslodavca da imate oštećenje sluha

To je proces prihvatanja oštećenja sluha i ne događa se preko noći. Teško je prihvatiti spisak stvari koje zbog oštećenja sluha ne možete čuti ili učiniti. Međutim, kada prihvatite oštećenje sluha, postaje lakše da stvari držite pod kontrolom i da zatražite pomoć.

 

Preduzmite inicijativu da saznate što je više moguće o oštećenju sluha i njegovom tretiranju. Iznenadićete se kada saznate da niste sami. Naoružani informacijama o vašim pravima i vašim potrebama olakšava vašem poslodavcu i kolegama da vas podrže.

 

Pitajte svog dobavljača slušnih aparata za savet, materijale za komunikaciju i smernice.

Pridružite se udruženjima ljudi koji imaju oštećenje sluha - online, na vašem radnom mestu a i šire.

Istražite državne proise, zakone i druge izvore podrške, poput obuke za podizanje svesti vaših kolega. Uključivanjem stručne pomoći  biće vam lakše da se izborite sa ovim problemom na poslu.

 

Reći ili ne reći da imate oštećenje sluha

Procenite da li će oštećenje sluha uticati na vaš rad. Zatim recite rukovodećim ljudima na poslu i onim kolegama sa kojima se osećate komforno da im kažete. Podrška vaših neposrednih kolega mogla bi da napravi razliku, zato se ne bojite da jasno stavite do znanja šta vam treba. Vaše kolege možda ne znaju kako da pomognu ljudima sa oštećenjem sluha. Radite sa pozitivnim načinom razmišljanja da biste stvorili uslove koji su vam potrebni za napredovanje.

 

Govorite o  izazovima sa kojima se suočavate

Svako ima individualne potrebe. Govoreći o izazovima koje imate tokom razgovora, moći ćete da obezbedite svoju sposobnost da pratite socijalne interakcije. Pored toga, svima je u interesu da možete pratiti šta se događa.

 

Mislite na sigurnost

Imajte na umu opasnosti na radnom mestu i dodatne situacije koje bi mogle da se dogode. Možete li čuti alarme? Da li treba da izbegavate neke aktivnosti ako ne čujete zvukove upozorenja? Ako zbog posla putujete službeno i znate da ćete imati problema da čujete alarm za požar, obavestite hotelsko osoblje da vas treba upozoriti u slučaju požara.

 

Prilagodite način rada svojim potrebama

To može uključivati različite stvari na koje treba obratiti pažnju, u zavisnosti od vaših individualnih potreba. Budite realni prema svojim ograničenjima i prihvatite alternative. Savremena tehnologija vam može pomoći na različite načine:

Umesto telefona koristite e-poštu i tekstualne poruke

Dogovarajte sastanke licem u lice što je više moguće

Insistirajte na upotrebi video poziva tokom virtuelnih sastanaka

Pronađite tihu prostoriju ili telefonsku govornicu za telefonske razgovore

Neka telefonski pozivi budu kratki  i na kraju potvrdite ključne stvari iz razgovora

 

Neka sastanci rade za vas

Sastanci mogu biti izazovni, posebno oni veći. Uz pripremu, možete ih postaviti tako da rade za vas:

Ako je moguće, zatražite skriptu koju možete pročitati pre većih prezentacija

Zatražite jasan dnevni red i podstaknite sve da ga se pridržavaju

Zatražite zapisnik sa sastanka sa jasnim najbitnijim detaljima

Rasporedite učesnike sastanka oko stola tako da možete videti lice svakog od njih

Obavestite kolege o svojim potrebama npr. „Molim vas, govorite jedan po jedan“

 

Prijave za posao i priprema za intervju kada imate oštećenje sluha

Na vama je da li želite informaciju da imate oštećenje sluha da podelite sa potencijalnim poslodavcem. To je vrlo lična odluka. Ne morate da navodite oštećenje sluha u svojoj biografiji ili motivacionom pismu. Međutim, budite otvoreni u vezi sa bilo kojom komunikacijskom podrškom koja će vam zatrebati za intervju. Na primer, ako se zakaže telefonski intervju, u redu je da umesto toga zatražite razgovor licem u lice.

 

Ako se ipak odlučite da saopštite informaciju o svom oštećenje sluha, vežbajte pozitivne načine da govorite o podršci koja će vam možda trebati. Na primer, ’telefonski pozivi mi mogu biti teži, pa mi više odgovara video poziv.’

Ne izvinjavajte se, budite pozitivni i ne brinite. Niste jedina osoba sa oštećenjem sluha na radnom mestu. Napravite prvi korak danas da biste dobili potrebnu podršku.

 

Zakažite besplatnu proveru sluha klikom na  >> OVAJ LINK <<